Kerekasztal beszélgetés fontos témákról.

Szponzorált tartalom

energetikai tanúsítványt online
energetikai tanúsítványt online

Már hetek óta egy nagyszabású rendezvény megszervezésére készülök. Jótékony célból szervezzük a cégemnél, és magamra vállaltam jóformán az összes szervezési feladatot. A jegyek árát a helyi környezetvédelmi szervezetnek fogjuk adományozni. Minden évben kijelöl a cég egy fontos témát, mint például az eltűnt gyermekek, az autista gyermekek, az oktatásügy vagy az egészségügy támogatása. Idén pedig a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra került a választás. A helyi kis szervezet évek óta próbálkozik különféle akciókkal, hogy több embert vonjanak be a környezetvédelembe, de sajnos anyagi gondokkal küzdenek. A jegyek árából pedig elég nagy összeg szokott összegyűlni, így biztosan sokat fogunk tudni segíteni nekik.

Lesz a programok közt kis természetvédelmi oktatás, lesz egy érdekes interaktív műsor ’Hová tart a világ’ címmel, lesznek gyermekprogramok és egy kerekasztal beszélgetés is. Kis mozgásként közösen szedünk majd szemetet, ezzel is kissé felfrissülnek a nézők két előadás közt, valamint lesz még előadás az újrahasznosítás, a légszennyezés, a szelektív hulladékgyűjtés és a napelem rendszerek témákban is.

A kerekasztal beszélgetést például egy az egyben én szerveztem meg. Nagyon izgalmas előadókat hívtam, egy orvost, egy nagyvállalat igazgatóját, egy tanárt és egy energetikai mérnököt. A témát szintén én jelöltem ki, ami valóban nagyon hasznos és érdekes lesz minden néző számára – legalábbis én nagyon reménykedem ebben.

Éppen ez az ötlet pedig azért született meg, mert a saját házamra nem olyan régen csináltattam energetikai tanúsítványt online. Eladtam a házamat így sürgősen szükségem lett hirtelen ezekre a dokumentumokra. Találtam is egy weboldalt, azaz egy kedves ismerősöm ajánlotta az e-tanusitas.eu-t, akik segítségével készült az ő házához az energetikai tanúsítvány online. Az Ecoteam oldala nekem is azonnal szimpatikus lett, így a honlap elolvasása után fel is vettem a kapcsolatot a céggel. Csupán kitöltöttem az űrlapot, ami a honlapon volt, és vártam a visszajelzést. Egy igazán rövid kis telefonbeszélgetést folytattunk le, ahol a fontosabb adatokat adtam meg, majd meg is beszéltünk egy alkalmat, amikor kijönnek a szakemberek a házamhoz és elvégzik a méréseket.

Ezekre a mérésekre azért van szükség, mert az energetikai tanúsítvány egy olyan dokumentum, ami tartalmazza, hogy egy ház vagy lakás mennyire fenntartható, tehát mennyi energiába kerül a fenntartása, mennyire gazdaságos. Ezt több dolog megfigyelése és felmérése után tudják csak eldönteni. Ilyen például a nyílászárók elhelyezkedése és állapota, a padló, a födém, a szigetelés milyensége és például a víz melegítésére szolgáló eszközök hatékonysága és korszerűsége. Plusz a hőszigetelés mértékét és a fűtésrendszer állapotát és minőségét is megvizsgálják.

A felmérés után a szakemberek azonnal elküldik a mért adatokat az irodába, ahol el is kezdik a számolásokat, hogy minél hamarabb el tudjon készülni az ingatlan besorolása. Minél jobb, tehát minél magasabb szintű egy ingatlan besorolása, annál gazdaságosabb, fenntarthatóbb és annál kevesebbet kell költeni az ott lakónak, mondjuk a fűtésre vagy a víz melegítésére.

Az egész energetikai tanúsítvány elkészítése nem vesz igénybe több időt, mint 24 óra, sőt nagyon sürgős helyzetben az ügyfél akár 12 órán belül is meg tudja kapni a tanúsítványt. Az ország bármelyik részéről legyen szó, az Ecoteam készen áll, hogy felmérje az ingatlant és elkészítse a besorolást, majd postázza a kész dokumentumokat – pontosabban futárszolgálat segítségével jut el az ügyfélhez, mert az sokkal gyorsabb megoldás. Azzal is lehet gyorsítani a folyamatot, ha már a telefonbeszélgetés során több adatot tud az ügyfél elmondani a szakembereknek.

Ilyen energetikai tanúsítványt egyébként 2009 óta minden új építésű magán és közhasználatú épületre ki kell állítani, 2012 óta pedig már tényleg minden ingatlannak, épületnek, háznak, sőt lakásnak is kell rendelkeznie ilyen energetikai tanúsítvánnyal. E nélkül nem lehet eladni egy ingatlant, plusz szükség lehet rá abban az esetben is, ha a tulajdonos valamilyen pályázatban kíván részt venni, például szeretne államilag támogatott napelemet tetetni a házra. Nekem ugye az eladás céljából kellett készíttetnem ilyet, de egyáltalán nem gondoltam volna, hogy valóban ilyen gyors lesz az egész eljárás. Az Ecoteam által készített energetikai tanúsítvány 10 évre érvényes, ami valljuk be hosszú idő. Ennyi év alatt rengeteg minden változik meg egy ingatlanban, amik mind befolyásolják, hogy milyen kategóriába tartozik az épület. Elavulhatnak a nyílászárók, elromolhat a padlófűtés vagy akár az ember felszerelhet egy napelemet, amivel pedig csak növekszik a hát értéke és kedvezőbb lesz a fenntartása is. Szóval bizonyos időközönként ajánlatos újra elvégeztetni az energetikai felmérést és új dokumentumot csináltatni.

Amit már említettem, hogy az energetikai tanúsítvány alapján az ingatlan egy kategóriába kerül besorolásra. Nos, megkértem a kerekasztal beszélgetés résztvevőit, hogy térjenek ki ezekre a kategóriákra, mert biztosan sokan nem ismerik ezeket. Ez valóban minden néző számára hasznos volt, még számomra is. A tanúsítványban 12 kategória létezik, amik hierarchikusan rendeződnek el. Van egy betűjelzésük egy tulajdonságuk és egy százalékos értékük a kategóriáknak. A legalsó, tehát a legkedvezőtlenebb a JJ, ami kiemelkedően rosszat jelent, több mint 500%-os az energiafelhasználása a háznak vagy lakásnak. Az II 401-500% közti, szintén rossz kategória. A HH a 311-400%, aminek a megnevezése, hogy gyenge. A GG jelű kategória már megközelíti az átlagosat, 251-310%-os az értéke. Az átlagos az FF, ami 201-250%-os, ami még mindig elég soknak tűnik. Az EE jelzésű az általánosnál jobb, 161-200%, a DD pedig már a korszerűt megközelítő kategória, ami 131-160%. A korszerű kategória a CC jelzést kapta, ami 101-130%. A következő a 81-100%, a BB jelzésű, ami azt jelenti, hogy az ingatlan a fenntarthatóságát tekintve közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő, az AA jelzésű már pedig a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknél jobb, 61-80%-os. Az AA+ jelzés kiemelkedően nagy energiahatékonyságú ingatlan, ami 41-60%-os. Végül pedig a legjobb az AA++ kategória, ami minimális energiaigényű, kevesebb mint 40%-os az energiafelhasználása. Tehát ez az a 12 kategória, ami alapján rangsorolják az ingatlanokat egy energetikai tanúsítás során.

Az egész rendezvény nagyon jól sikerült, mindenki élvezte a műsorokat, a programokat és többektől kaptam visszajelzést, hogy a kerekasztal beszélgetés elgondolkodtatta őket, ugyanakkor végre megértették miért is van szükség az energetikai tanúsítványra, és hogy mit is jelent az egész dokumentum pontosan. A jegyekből pedig valóban nem kis összeg gyűlt össze idén is, és a záró program pedig az volt, hogy meghívtuk a helyi környezetvédelmi társaság elnökeit és átadtuk nekik ünnepélyesen az adományt, amiért nagyon hálásak voltak. Remélem nem csupán pénzbeli támogatást tudtunk adni, hanem vonzóbbá is tudtuk tenni a helyi lakosok számára a környezetvédelmet a mai programokkal. Izgatottan várom, hogy jövőre mi lesz a téma.