Ashwagandha – mi az, hogyan működik és miben segít?

Szponzorált tartalom

Ashwagandha - hatások
Ashwagandha – hatások

Az Ashwagandha az ayurvédikus gyógyászatban különösen nagyra becsült növény. Milyen hatásai vannak? Milyen tapasztalatokkal rendelkeznek a használói? És milyen problémákon segíthet és milyen ellenjavallatai vannak?

Az Ashwagandha, más néven indiai ginzeng vagy vitania, egy olyan növény, amely az ayurvédikus gyógyászat népszerűségének hullámát lovagolja meg, és hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A növény gyümölcseiben és gyökereiben található értékes anyagokat számos betegség kezelésére használják. A férfiak termékenységi problémáinak kezelésében használják, emellett számos betegség leküzdésében is segítenek, és jótékony hatással vannak szervezetünk általános egészségére.

Ashwagandha – mi is ez?

Az Ashwagandha az ayurvédikus gyógyászatban nagyra becsült növény, amely zöld cserje formájában főként a szubtrópusi övezetben nő, de a mérsékelt éghajlaton is termesztik. A növény más néven is ismert, például Withania somnifera vagy indiai ginzeng néven. Az ashwagandha már népszerűvé vált a hagyományos indiai gyógyászatban, különösen az ájurvédikus rendszerben.

Mivel a kutatások számos jótékony tulajdonságát megerősítették, az ashwagandha a hagyományos orvoslásban is helyet kapott. Jelenleg étrend-kiegészítőkben található meg a piacon, amelyek elsősorban a withania somniferous gyökeret tartalmazzák porított formában vagy kivonatban. A növény leveleit és gyümölcseit is használják.

Ashwagandha – hatások

Az Ashwagandhát évszázadok óta használják az ayurvédikus gyógyászatban. A növényt különösen az olyan betegségek, mint az ízületi gyulladás, a tuberkulózis, a hörghurut elleni küzdelemben kifejtett pozitív hatása miatt értékelték, de alvászavarok, menstruációs ciklus zavarai vagy krónikus csuklás esetén alkalmazott gyógyszerként is.

Ami az ashwagandha legjobban dokumentált tulajdonságait illeti, ezek közé tartozik a stressz és a szorongás enyhítése. A növény hatásai közé tartozik azonban a szervezet általános teljesítményének javítása, a kognitív funkciók, a regenerációs folyamatok és a termékenységre gyakorolt pozitív hatások is, amelyek további kutatások során megerősítést igényelnek.

Az ashwagandha kivételes hatása a növényben található egyedülálló vegyületek jelenlétének köszönhető. Az ashwagandha zöld része withanolidokat (a szteroid laktonok közé sorolt) tartalmaz, amelyek erős antibakteriális és rákellenes hatással rendelkeznek.

Az ashwagandha gyökere glikovitanolidokat tartalmaz, amelyek adaptogén hatásúak (azaz erősítik a szervezet immunitásépítő folyamatát) és withanozidokat, amelyek hatásait még nem vizsgálták teljes mértékben. A fenti vegyületeken kívül az indiai ginzeng szaponinokat és alkaloidokat is tartalmaz.